3 Ефектни рецепти за хумус

Royal Nature
14/12/2020
3 Ефектни рецепти за хумус

Прочут като една от най-гъвкавите и апетитни разядки в света, хумусът е на практика универсален. Той стимулира апетита, засища, може да се сервира за предястие, основно ястие, със зехтин, масло, пушен пипер, заатар... Разновидностите му също са многобройни, еднаква е само класическата основа от нахут, тахан, чесън и лимон. В по-модерни времена готвачи експериментират, като добавят към класическата рецепта зеленчуци като тиквички, патладжан и сладки картофи.

Ако искате да изненадате приятно гостите си на някое парти или семейството, пробвайте някоя от 3-те ни интересни и много ефектни рецепти за хумус:

ХУМУС СЪС СЛАДКИ КАРТОФИ

Сварете картофите, докато омекнат (10-12 минути). Изцедете и прехвърлете в кухненски робот. Добавете останалите съставки и пюрирайте. Ако нахутът се получи много гъст, добавете малко вода. Сервирайте с пълнозърнест хляб и нарязани на пръчици червени чушки и броколи

В херметически затворен съд, хумусът може да се съхранява в хладилника до 1 седмица.

ХУМУС С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

Загрейте фурната на 200 градуса, измийте добре цвеклото, увийте главите в алуминиево фолио и изпечете, докато омекнат - от 45 до 60 минути. Обелете и поставете в блендер или кухненски робот заедно с останалите съставки. Пюрирайте, изпипете в подходящ съд и гарнирайте с препечените бадеми и кориандъра.

 ХУМУС С ТИКВИЧКИ 

Измийте и обелете тиквичките. След това ги нарежете на парчета и варете в продължение на 5-6 минути. Оставете ги да изстинат. Комбинирайте с останалите съставки в кухненски робот и пюрирайте до гладкост.