Подправки у дома

Royal Nature
14/12/2020
Подправки у дома

Свежите подправки са прекрасна добавка към салати, супи и всякакви здравословни ястия. Отглеждането им у дома е евтино и удобно, но изисква някои познания.

Ето няколко съвета как да направите отглеждането на подправки в апартамента приятно преживяване:

  1. Нека бъде светлина

Повечето от любимите ни подправки идват от Средиземноморието, където израстват, обляни от слънчева светлина. Предизвикателството е да им осигурим подобни условия у дома. Подправките изискват излагане на слънчева светлина поне 6 часа на ден. Това може да се окаже сложно през зимата, когато дните са по-къси и нивата на светлина са ниски. Идеалното място за саксиите с подправки е до прозорец с южно изложение без завеси или щори. Вторият избор е прозорец със западно изложение. Прозорците с изглед на север не могат да осигурят достатъчно светлина.

  1. Избирайте мъдро

Спрете избора си на подправки, които се нуждаят от малко място. Експерти препоръчват за отглеждане в затворени пространства босилек, магданоз, риган, мащерка, розмарин и лавандула. Подправкки като чесън, дафинов лист, люти чушки, градински чай и естрагон, се нуждаят от повече внимание.

  1. Не прекалявайте с поливането

Повечето домашни растения са застрашени повече от прекомерна грижа, отколкото от неглижиране. Най-разпространеният метод да убиете подправките, които отглеждате, е като прекалите с поливането им. Експертите препоръчват да ги полеете обилно (докато водата от долния отвор на саксията в съдчето, в което я държите) и след това да ги оставите за 14 дни. Всъщност, ефектите от липсата на вода може да са същите, като прекаляването с нея (слаб растеж, падане на листа, пожълтяване и покафеняване по външните ръбове на листата), но обикновено проблемите се дължат на прекомерното поливане.

  1. Изберете правилния съд

Глината е по-добро решение от пластмасата - тя е пропусклива, така че влагата и въздуха могат да стигат до почвата. Най-добре е да накиснете празните глинени съдове във вода за 2 или 3 часа преди употреба, за да не абсорбират водата, с която ще полеете подправките.

  1. Добра почва - щастливи растения

Почва, която изсъхва добре, е най-добрият избор. Може да създадете собствен микс от две части пръст, една част едър пясък и една част торфен мъх. Според експерти, подправките растат най-добре върху почва, която не е особено плодородна.

  1. Опитайте плодовете на труда си

Не забравяйте да употребявате своите подправки! Рязането им поощрява растежа - стига да не употребявате повече от 1/3 от съдържанието на саксията наведнъж.