Здравословните ползи от чая
Стотици научни изследвания доказват здравословните ползи от чая. Действа освежаващо и антидепресивно. Има противовирусни, противогъбчини и антибактериални свойства.
Чаят подкрепя организма в борбата му със свободните радикали и повишава хидратацията. Забавя процеса на стареене на кожата и е естествен източник на флуорни съединения, които възпрепястват зъбния кариес. Според редица проучвания той има противоракови свойства и помага в борбата с рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб, простата, яйчниците и други, макар че това не означава да се разчита само на него, тъй като напитката няма чудодейни свойства.
Видове чай
Основните видове чай, познати у нас, са черният, зеленият и различните билкови запарки.
- Зелен чай - това е неферментирал чай с изключително високо съдържание на аниоксиданти. Той е сред най-изследваните му разновидности, за него се счита, че има антиракови свойства, предпазва артериите от запушване, намалява риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, подобрява състоянието на холестерола.
- Черен чай - прави се от ферментирали листа и има най-високо съдържание на кофеин, откъдето идват и ободрителните му свойства. Според някои проучвания предпазва белия дроб от вредите на цигарения дим и намалява риска от инсулт.
- Бял чай - също както предишните два вида чай идва от растението Camellia sinensis, но листата се берат преди да са се разтворили напълно, когато пъпките все още са покрити с фина бяла обвивка. Оттук идва и името му. Белият чай е много по-дефицитен и доста по-скъп от другите традиционни чайове. Съдържа най-малко кофеин, но много повече антиоксиданти от зеления чай. Премахва умората, стимулира умствената дейност и подпомага централната нервна система.
- Билков чай - различните запарки от билки и подправки са сред най-приятните и безопасни начини да балансираме организма си във физически, емоционален, умствен и духовен аспект. Сред най-популярните билкови чайове са този от лайка, който действа хармонизиращо и успокояващо; чаят от канела, който стабилизира кръвната захар, понижава менструални болки и подпомага усвояването на храната; чаят от джинджифил, който има затоплящи и антимикробни свойства; чаят от хибискус - богат на витамин С и подпомагащ регулацията на кръвното налягане; чаят от мента, който снижава стреса и тревожността; и още много други билкови отвари с лековити, релаксиращи и подсилващи органзима свойства.
- Плодов чай - за разлика от останалите видове, плодовите чайове нямат толкова много лечебни свойства. Това обаче не е причина да ги пренебрегваме, защото повечето действат енергизиращо, богати са на витмаин С и предлагат богата палитра от вълнуващи вкусове, особено подходящи за хора, които не обичат вкуса на обикновената вода и често не консумират достатъчно. Плодовият чай може да се пие както горещ, така и охладен, и ако наистина не обичате да пиете вода, заменете я с отвара от малини, портокали, праскови, ябълки и други. Само следете плодовият чай, който си купувате или приготвяте, да е наистина от сушени плодове и да не съдържа добавени оцветители и захар, както много от популярните марки студени плодови чайове
- Пиенето на чай освен полезен е и изключително приятен навик. В студени месеци като този, да усетиш топлината на димящата чаша, да вдъхнеш аромата й, да отпиеш с наслада и да усетиш как топлината се разлива в тялото ти, е едно от най-приятните преживявания, които можете да си подарите. Не се лишавайте от него